logga1

Tårtor

Baka smarriga tårtor med dessa recept eller kombinera ihop en egen med recepten i de andra kategorierna.

Banantårta med kolafrosting
8-10 bitar
Bananbotten:    
2 dl ljust muscovadosocker    
   (löst packat i måttet)    
2 dl strösocker    
100g rumsvarmt smör    
2 stora ägg    
6 dl vetemjöl    
1 tsk bikarbonat    
2 stora bananer    
2 1/2 dl mjölk    
1 dl kolasås (1/2 X 2)

Kolafrosting:    
150g rumsvarmt smör    
200g färskost
3 1/2 dl florsocker    
1/2-1 dl kolasås, efter smak


Bananbotten:
Värm ungnen till 160 grader.
Smöra och mjöla två formar med 15 cm i diameter.
Vispa muscovadosocker, strösocker och smör
ljust och pösigt. Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner det i smeten.
Mosa bananerna och blanda dem i mjölken. Rör ner detta i smeten och vispa till en slät smet.
Fördela den jämnt i bakformarna. Häll 1/2 dl kolasås i varje form och rör runt med en sked.
Grädda bottnarna i ca 60-65 minuter.

Kolafrosting:
Vispa smöret vitt, tillsät färskosten och vispa ytterligare någon minut. Tillsätt florsockret och vispa till en jämn och tjock smet. Blanda i kolasåsen och låt stå i kylen i 15-20 minuter om frostingen är för lös.
 

Sätt ihop tårtan:
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred ut ett jämnt lager kolafrosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den fjärde bottnen med den skurna sidan ner. Ställ i kylskåp och låt stelna.
Bred ut ett lager kolafrosting över hela tårtan. Ställ i kylskåp och låt frostingen stelna.
Dekorera med frosting eller klä med sockerpasta eller marsipan.

(Ska du göra en minion tårta behöver sätta ihop två tårtor)
 

Cookises´n´Cream Tårta
8-10 bitar

Oreo och vaniljbotten:    
50g rumsvarmt smör    
2 dl strösocker    
1 1/4 dl mjölk    
2 1/2 dl vetemjöl    
1/2 tsk bakpulver    
1 stor äggvita    
8 oreokex   

Chokladbotten:    
25g rumsvarmt smör    
1 1/2 dl vetemjöl    
1/2 dl kakao    
1/2 tsk bakpulver    
1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 dl strösocker    
1 medelstort ägg    
3/4 dl mjölk    
1/2 dl kokande vatten   

Fyllning:
300g färskost
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
6 oreokex
 


Oreo och vaniljbotten:
Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och mjöla två formar med 15 cm i diameter.
Vispa smör och socker vitt och pösigt, i ca 3 minuter.
Tillsätt mjölk och vaniljextrakt och vispa till en jämn smet.
Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten.
Tillsätt äggvitan och vispa i ytterligare 2 minuter.
Krossa kexen och blanda ner dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
Grädda bottnarna samtidigt i ugnen, i ca 25 min.
Låt bottnarna svalna i 10 minuter och stjälp sedan upp dem på galler.

Chokladbotten:
Värm ugnen till 175 grader.
Smöra och mjöla en bakform med 15 cm i diameter.
Smält smöret och låt svalna.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda i ca 30 minuter.

Fyllning:
Blanda färskost och florsocker i en skål.
Vispa grädden och vänd ner den i färskostblandningen.
Krossa oreokex och blanda dem med ungefär en tredjedel av fyllningen, detta ska användas som fyllning i tårtan och resten ska användas för att täcka tårtan. Om frostingen inte är tillräckligt fast ställer du den i kylen en stund.

Sätt ihop tårtan:
Lägg en ljus botten på ett fat och bred på hälften av fyllningen med oreobitar.
Lägg på en chokladbotten och bred på resten av fyllningen. Lägg på den sista ljusa botten med ytan som har gräddats mot bakformens botten upp.
Bred ut fyllningen utan oreokex över tårtan i ett jämnt lager.
Dekorera ev. med krossade oreokex, sockerpasta eller marsipan.

Prinsesstårta
Botten:
200 g ägg
110 g strösocker
120 g vetemjöl
50 g smör, smält

Vaniljkräm:
500 g mjölk
2 st vaniljstång
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör

Övrigt:
1000 g vispgrädde
300 g frysta hallon, blåbär och jordgubbar
500 g marsipan
100 g rosa marsipan, till rosen
50 g florsocker
 

Botten:
Sätt ugnen på 180 grader.
Slå på en kastrull med vatten till ett vattenbad.
Väg upp allting och sikta vetemjölet. Väg upp smör i en separat skål.
Vispa ägg och socker i vattenbadet till ca 60-65 grader. Flytta över till en hushållsassistent.
Ställ ner bunken med smör i vattenbadet så smöret smälter och fortsätt vispa ägg och socker till rumstemperatur.
Vänd ner vetemjölet i tre omgångar i äggsmeten och vänd sedan ner med smöret i sista omgången.
Fördela smeten i en form, ca 20 cm i diameter, och grädda i 20-25 minuter. Låt sedan kakan svalna

Vaniljkräm:
Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 g av sockret. Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna, skrapa ur alla frön.
Vispa äggulor, resten av strösockret samt maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp din vaniljkräm under omrörning, låt koka i ett par minuter.
Tag bort kastrullen ifrån värmen, blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil. Kyl vaniljkrämen i kylskåpet.

Montering:
Vispa grädde, dela tårtbotten i 3 delar.
Spritsa en ring med vaniljkräm på första botten, fyll med frysta bär.
Blanda ca 200 g vaniljkräm med 400 g vispad grädde och stryk ovanpå hallonen.
Lägg på ännu en botten och stryk upp med krämgrädde, lite som en kulle.
Lägg på botten nr 3 med den skurna sidan uppåt, stryk upp med grädde till den form du vill ha.
Täck alla synliga delar av botten med grädde.
Kavla ut och lägg på marsipanlocket, forma med händerna så att det inte blir veck. Skär rent kanten.
Dekorera med siktat florsocker, rosa marsipanblomma och blad.