logga1

Tårtinformation:
Beräkna antal tårtbitar och mängden marsipan eller sockerpasta:
 

Rund Tårta Fyrkantig Tårta Marsipan eller Sockerpasta
10 cm 4
Bitar
10 X 10 cm 5
Bitar
250 gram
15 cm 8
Bitar
15 X 15 cm 10 Bitar 350 gram
20 cm 12 Bitar 20 X 20 cm 16 Bitar 500 gram
25 cm 20 Bitar 25 X 25 cm 24 Bitar 750 gram
30 cm 28 Bitar 30 X 30 cm 34 Bitar 1 kg
35 cm 36 Bitar 35 X 35 cm 44 Bitar 1,4 kg
40 cm 45 Bitar 40 X 40 cm 54 Bitar 2 kg
45 cm 55 Bitar 45 X 45 cm 65 Bitar 2,5 kg

Obs! Bitarna kan självklart variera beroende på hur hungriga och matfriska dina besökare är. Detta är ca mått på en standard tårta, desto högre tårtan är desto fler bitar kan man räkna.
Det går åt lite mer sockerpasta/marsipan till fyrkantiga tårtor.

 

Fylla och Spackla Tårtan:
Låt bottnarna svalna och vila några timmar innan du skär dem med en tandad kniv eller en tårtskärare med vajrar. Skulle tårtbottnarna gå sönder gör detta ingenting eftersom du med hjälp av fyllningen och spacklingen av tårtan kan limma ihop den.

För att få tårtan rak och fin kan man antingen plasta eller klä bakformen man använde när man bakade bottnarna eller en justerbar tårtring i bakplåtspapper. Lägg en tårtbotten i formen och sedan fyllning och en tårtbotten och fortsätt så tills du är klar. Lägg på plast och ställ in i kylen några timmar.
Tänk på att undersidan av tårtbotten ska vara ovansidan på den fyllda tårtan med den skurna sidan neråt, detta eftersom det då blir en jämn och rak ovansida.

Nu är det dags att spackla eller täcka tårtan med antingen frosting, ganach eller smörkräm. Ska du sedan täcka tårtan med sockerpasta eller marsipan ska du helst spackla tårtan med smörkräm eller ganach dels för att det ger ett stabilt underlag och för att pastan inte ska smälta av krämen.
Obs! Grädde under sockerpastan kan göra att tårtan blir vattnig och att sockerpastan svettas. Om du har grädde i tårtan ska du undvika att grädden kommer i kontakt med sockerpastan eller marsipanen.
Spackla ett tunt lager på och runt tårtan med hjälp av en palettkniv och ställ in tårtan i kylen en stund och lägg sedan på ett lager till. För att få sidan ännu slätare kan du dra med en degskrapa runt hela tårtan.
Ska du spritsa heltäckande runt tårtan räcker det att spackla med ett tunt lager.

 

Klä tårtan med Sockerpasta/Marsipan:
Innan du kavlar ut sockerpastan ska den knådas så att den blir mjuk och lite elastisk annars kommer pastan att spricka när du lägger på den på tårtan. Pudra arbetsytan med majsstärkelse el majsmjöl så att sockerpastan/marsipanen inte fastnar. Medans du kavlar roterar du på pastan så att den inte fastnar i bordet. Sockerpastan bör vara mellan 3-6 mm tjock när du klär en tårta, är den tunnare riskerar du att pastan går sönder när du sträcker ut och slätar till den.
Sockerpasta och marsipan kan du färga med pastafärger och måla efteråt med airbrush eller pensel.