logga1

Fyllningar

Här hittar du en massa goda recept på fyllningar till tårtan och cupcakes. Kombinera olika fyllningar för att skapa din tårta. Spritsa dina muffins med en smarrig frosting för att skapa goda cupcakes.

Jordgubssmousse
250g frysta jordgubbar
1,5 dl vatten
2 dl gelesocker
1,5 dl grädde
Några droppar citronsaft

Koka upp jordgubbarna i vattnet tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos, tar car 20-30 minuter.
Häll i gelesocker och koka i några minuter.
Ställ in i kylen och för att svalna tills den är helt kall.
Vispa upp grädden och blanda det i jordgubbsmoset.

Mintfrosting
200g osaltat smör, rumsvarmt
350g florsocker
2 msk mjölk
1 tsk pepparmintsessens
Några droppar färg

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker, mjölk och pepparmintsessens. Vispa till en jämn smet. Blir den för lös så kan du tillsätta lite mer florsocker och blir den för hård så kan du tillsätta några droppar mjölk. Avsluta med några droppar färg.

Jordgubbs- och BubbleGum frosting
115g smör
4-4,5 dl florsocker
3 tsk kokande vatten (går att bytta till jordgubbssaft)
Några droppar jordgubbsessens
Några droppar BubbleGumessens
Några droppar pastafärg

Vispa smöret fluffigt i minst 10 min. Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Avsluta med att hälla i vatten (eller jordgubbssaft), smaksättning och färg under omrörning. Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.

Banan fyllning
3st bananer
3 dl grädde
5msk marsanpulver
½tsk citronsaft.

Mosa bananerna, och blanda i marsanpulver och citronsaft. Marsanpulvret gör så att vätskan från bananerna, stadgar sig, och citronsaften gör att bananmoset inte mörknar.
Vispa grädden, och vänd ner den i bananmoset.

Snabbcoulis
300 g jordgubbar
2-3 msk florsocker
6 msk cointreau
Mixa bären i en mixer. Tillsätt socker och likör.

Len chokladfrosting
1 dl grädde
150 g mjölkchoklad
60 g smör
2,5 dl florsocker
3 msk kakao
1 tsk kokande vatten

Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt att röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60min. Den ska bli ungefär rumsvarm.
Vispa rumsvarmt smör fluffigt.
Häll i florsockret, kakaon och det kokande vattnet. Rör om.
Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Är frostingen för rinnig så kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa in den i kylen en liten stund.

Lime mousse
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
2-3 gelatinblad
4 dl vispgräde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan.
Vispa grädden fluffig men inte för hårt.
I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet (annars blir den rinnig) med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Ställ i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar.
(Räcker till två lager i normalstor tårta)

Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
200 g färskost

Smält chokladen, låt den svalna en aning. Blanda med färskosten. Bred på tårta eller spritsa på cupcakesen.

Ganache till tårta
360 g mörk choklad, finhackad
100 g glykos
400 g grädde
100 g osaltat smör

Lägg den finhackade chokladen i en stor bunke tillsammans med glykos. Koka upp grädden ordentligt och häll den över den chokladen och glykosen. Låt stå och dra någon minut, blanda försiktigt med en stavmixer eller slev.
Tillsätt smöret successivt och blanda försiktigt. Plasta in och låt ganachen svalna helst till dagen efter.

Cream cheese-frosting
250 g färskost
250 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljextrakt
ca 500 g florsocker
200 g mjölkchoklad med salta mandlar
(ca 250 g färska hallon)

Rör färskost, smör och vaniljen krämig i en maskin. Tillsätt florsockret gradvis under sakta om rörning. Öka upp hastigheten och kör tills frostingen är lätt och fluffig. Hacka 200 g choklad fint och strö ned i frostingen.
Tillätt lite mjölk om blandningen känns för hård och mer florsocker om den känns för lös.

Jordgubbs fyllning
Jordgubbskompott:
ca 500 g jordgubbar
100 g socker
ev. en skvätt vatten
Koka upp ingredienserna så bären blir mjuka och mosa dem.

Fyllning:
3 dl jordgubbskompott
5 blad gelatin
2 msk hett vatten
2,5 dl vispad grädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.
Mät upp ca 3 dl av jordgubbskompotten. Ta upp gelatinbladen och krama ur dom. Lägg dom i en liten skål och häll på hett vatten. Rör om tills gelatinet har lösts upp. Häll i gelatinet i bärkompotten medan du vispar. Var noga med att vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar.
Rör sedan ner den vispade grädden.

Limefyllning
3 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl matlagningsyoghurt
1,2 dl socker
1 tsk rivet limezest
0,75 dl pressad limesaft (ca 4-6 limefrukter)
4 gelatinblad

Vispa grädden lätt. Vispa crème fraiche, matlagningsyoghurt och socker på låg hastighet med elvisp tills allt socker löst sig.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Ta upp dem och smält dem i limesaften i en kastrull. Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden och limezest.

Hjortronsås
100 g hjortron
0,25-0,5 dl florsocker
1 dl vatten
2 msk hallonlikör

Koka upp hjortronen, tillsätt florsocker, vatten och likör efter behag.

(Kan användas för att fukta tårtbotten innan man lägger på en passande fyllning)

Hjortronmousse
2,5 gelatinblad
200 g hjortron, frysta
100 g färskost
ca 1 dl florsocker
2 dl grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp hjortronen i en kastrull på spisen i minst 2 minuter. Häll av hälften i en bunke och låt svalna. Blanda färskost och florsocker i de avsvalnade hjortronen. Börja med lite florsocker och smaka av så det inte blir för sött.
Krama ur gelatinbladen och lägg i kastrullen med hjortron. Låt gelatinet smälta helt i den varma hjortronröran och svalna sedan av. Vispa grädden och rör ned den avsvalnade hjortronröran i bunken och blanda väl. Ställ in i kylen ett par timmar. Rör om den stelnade moussen innan du fyller tårtan så den blir krämig och god.

Mascarponemousse
2 gelatinblad
3 ägg
1 dl socker
250 g mascarponeost
0,5-1 dl västerbottensost, finriven
1 msk vatten, hett

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Separera äggulor från vitor.
Vispa äggulorna med socker och rör ned mascarponeosten och den rivna västerbottensosten. Dosera efter eget tycke och smak.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Krama ur gelatinbladen och lägg i en skål. Häll på det kokheta vattnet och rör tills gelatinen smält helt. Vispa ned gelatinet i mascarponeröran och vänd sedan ned äggviteskummet.

Oreo frosting
150g färskost
1 dl florsocker
1,5 dl vispgrädde
6 oreokex

Blanda färskost och florsocker i en skål.
Vispa grädden och vänd ner den i färskostblandningen.
Krossa oreokexen och blanda dem med fyllningen.

Kolafrosting
150g rumsvarmt smör
200g färskost
3 1/2 dl florsocker
1/2-1 dl kolasås, efter smak

Vispa smöret vitt, tillsät färskosten och vispa ytterligare någon minut.
Tillsätt florsockret och vispa till en jämn och tjock smet. Blanda i kolasåsen och låt stå i kylen i 15-20 minuter om frostingen är för lös.

Nougatganache
1 dl vispgrädde
150 g nougat

Värm grädden i en kastrull tills du ser de första bubblorna och ta av från plattan direkt, det får inte koka. Lägg nougaten i en skål och häll över den varma grädden och rör om. Låt ganachen kallna.

GlassCreme
(Räcker till ca 2 lager)
3 dl grädde
3 dl vaniljkräm (exempelvis marsankräm gjord på pulver)

Gör i ordning vaniljkrämen och sätt den i kylen. Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till annars är du nu klar.

Skumtomefluff
70-75 g Skumtomtar
3 dl grädde

Klipp skumtomtarna i små, små bitar.
Häll grädden i en kastrull och värm på svag värme. Tillsätt skumtomtarna. OBS! Var noga med att inte låta det koka upp.
När skumtomtarna smält så häller du över dem i en skål och låter de stå i kylen i minst 6 timmar (helst över natten). De behöver vara genomkallt ifall du vill vispa upp det till en fluff/mousse.
Vispa upp som vanlig grädde.  Skulle blandningen vara lite för stel (vilket den kan bli om du tar för mycket godis) så kan du alltid tillsätta lite mer grädde och sedan vispa.

Ahlgrens bilarfluff
60 g Ahlgrens bilar
3 dl grädde

För att bilarna ska smälta lite snabbare så kan du värma dem i micron i ett par sekunder, värm ej för länge.
Häll i grädden i en kastrull och värm på svag värme, häll i bilarna. Var noga med att inte låta det koka upp.
När bilarna smält så häller du över dem i en skål och låter de stå i kylen i minst 6 timmar (helst över natten).
Vispa upp som vanlig grädde och fyll tårtan.

Lönnsirapsfrosting
200 g rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
400 g färsk ost
50 g gräddfil
1 tsk vaniljessens
2 msk lönnsirap

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min). Tillsätt färsk osten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och lönnsirap. Rör på låg hastighet tills allt blandats.