logga1

Tårtbottnar

Här hittar du en massa olika recept på tårtbottnar. Kombinera de olika bottnarna med olika fyllningar för att skapa din tårta.

Mjuk Chokladbotten
(Använd en 20-25 stor form)
0,5 dl kakaopulver
0,5 dl kokande vatten
225 g smör
2,75 dl socker
4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Värm ugnen till 180 grader. Blanda kakaopulver med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver, och blanda ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord form, bröa med lite kakao och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.

Red velvet cake
350 g vetemjöl
1 tsk salt
3 dl strösocker
80 g smör, rumsvarmt
2 stora ägg
1,5 msk kakao
2 msk röd pastafärg
1,75 dl mjölk eller filmjölk
1 tsk vaniljextrakt
0,75 tsk bikarbonat
0,75 tsk äppelcidervinäger el vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 2 formar som är 20 cm eller 3 formar som är 15 cm. Sikta samman mjöl och salt. Rör smör och socker riktigt vitt och fluffigt i en maskin. Tillsätt sedan äggen, ett i sänder. Se till att smeten körs ordentligt mellan varje ägg tillsätts. Tillsätt sedan mjölblandningen i smeten växelvis med filmjölken/mjölken. Se till att du börjar och avslutar med mjölet.
Blanda samman den röda pastafärgen med kakaon i en liten skål så att det blir en slät pasta. Tillsätt pastan till den stora smeten. Blanda väl.
Rör snabbt men väl samman bikarbonaten med äppelcidervinägern i en skål. Det kommer att skumma och tillsätt blandningen snabbt till smeten. Kör smeten på mediumhastighet så att allt blandas väl.
Fördela smeten i formarna och jämna till ytan med en slickepott. Grädda ca 25-30 minuter, mitt i ugnen, tills en sticka kommer ut ren.
Ta ut och låt kakorna svalna helt på bakgaller.

Tårtbotten med Jordgubbssmak
2, 75 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
115 g rumsvarmt smör
1  dl mjölk 3 %
0.25 dl jordgubbssaft
4 dl socker
3 stora ägg
0.5 tsk vaniljpulver
Ev. några droppar Jordgubbsessens
Ev. lite rosa pastafärg
(Receptet räcker till 2 stycken 20-24 cm formar)       -------->

Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Häll smöret och mjölken i en kastrull. Värm på medel värme och rör om tills allt smör smält. Ställ nu smörblandningen åt sidan , men rör den då och då. Tillsätt jordgubbssaften. Häll socker, ägg och vanilj i en värmetålig skål och ställ över vattenbad. Rör om tills allt socker löst upp sig, ca 10 min (om du ska vara riktigt noga så ska det bli 43 grader). Ta bort från värmen och vispa nu på hög hastighet i ca 10 min, den ska vara riktigt fluffig. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget tills allt är blandat. Avsluta med att sakta hälla i smörblandningen (den ska nå rumstemperatur innan du blandar i den). Smaka av och tillsätt ev lite jordgubbsessense och rosa pastafärg. Rör inte för mycket.
Fördela smeten i två formar (smörade och bröade altenativt klädda med bakplåtspapper) och grädda på 175 grader i ca 30 min i nedre delen av ugnen. Låt en sticka avgöra när den är klar. Den ska vara torr.

Banan och kolabotten
2 dl ljust muscovadosocker
   (löst packat i måttet)
2 dl strösocker
100g rumsvarmt smör
2 stora ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 stora bananer
2 1/2 dl mjölk
1 dl kolasås (1/2 X 2)

Värm ungnen till 160 grader.
Smöra och mjöla två formar med 15 cm i diameter.
Vispa muscovadosocker, strösocker och smör ljust och pösigt. Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner det i smeten.
Mosa bananerna och blanda dem i mjölken. Rör ner detta i smeten och vispa till en slät smet.
Fördela den jämnt i bakformarna. Häll 1/2 dl kolasås i varje form och rör runt med en sked.
Grädda bottnarna i ca 60-65 minuter