logga1

Originalrecept - karamell
1 kg socker
200 g glykos
400 g vatten
10 droppar vinsyra (koka en del vatten och del vinsten för att få fram koncentrat)

För socker som ska modelleras, dras eller blåsas är kokpunkten 160°
För socker som ska ljutas räcker det med 155 °

Under kokning
Ta bort sockerskvätt på kastrullens insida under kokning genom att blöta fingrarna och dra på insidan av kastrullen. Du kan också använda en blöt pensel att dra bort det med. Eller så låter du locket ligga på under kokning så tar vattenångorna från koket bort sockerresterna.Tar du inte bort sockerrester från kanterna kan det torka och falla ner i koket och det bildas kristaller så att

Färgning går att göras med alkoholbaserade eller pulverfärgade livsmedelsfärger. Färgning sker vid 130°. Förutom blå färg som sker vid 140° annars kan den blå färgen bli grön om den kokar för länge.

Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
+ smaksättning

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

Smaka av smörkrämen, vill du ha mer smak så öka mängden smaksättning.

Några förslag på smaksättning:
Vanilj: 1 tsk vailjessens, eller ca 1-2 msk vaniljsocker
Citron: 2 tsk finrivet citron-, apelsin- eller limeskal
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokhett vatten (dvs samma vatten som i grundreceptet)
Choklad: 30g kakaopulver eller 50g mörk choklad, smält och avsvalnad
Det finns  massa olika essenser att blanda i.

Smörkräm kan du använda för att spackla tårtan, använda som fyllning (smörkrämen är väldigt söt) eller spritsa smörkräms blommor och dekorera cupcakes.

Schweizisk smörkräm
510 g socker
266 g äggvita
800 g smör
1-2 tsk fläderessence

Blanda ihop äggvita och socker i en skål. Ställ skålen i ett vattenbad. Vispa då och då tills blandningen är 60 grader.
Ta bort från vattenbadet och vispa äggblandningen vitt och pösigt.
Tärna smöret och häll i smöret då och då under omrörning. Tillsätt fläder. Vispa tills blandningen gått ihop och blivit slät.

Marängsmörkräm
ca 120 g äggvitor (ca 4st)
175 g strösocker
50 ml vatten
270 g smör, rumstempererat
lime, zest av

Sockerlag
1 dl vatten
0,5 dl socker
limezest
Koka upp sockerlagen och låt koka 3-4 minuter. Ställ att svalna.

Koka vatten och socker till 118 grader.
Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål. Häll under tiden i sockerlagen i tunn stråle. Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat. Tillsätt smaksättning

Mandelmassa
800 g socker
800 g mandlar

Gör så här:
1. Låt skalad mandel dra sig 5-8 minuter i kokhett vatten. Låt vattnet rinna av.
2. Mixa sockret och mandlarna till en jämn massa i en mixer (med stark motor). Bland eventuellt ner lite kokat vatten om det verkar torrt. Smaksätt med lite malen kardemumma om så önskas.
3. Mixa massan tills den är slät men knåda hellre ihop massa mot slutet på ett bakbord istället för att mixa för länge. Lite bitar av mandeln kvar i massan gör inget.