logga1

färga choklad

När man ska färga choklad är det viktigt att man använder fettlösliga färger. Använder man vattenlösliga färger skär sig chokladen eftersom den inte tål vatten. Man kan använda pulverfärger, kakaofärger eller vissa sprayfärger för att färga och måla på choklad.
Klicka på bilderna för att komma till produkterna i butiken.Pulverfärger finns i massor av olika färger och nyanser. Med dessa kan man färga vit choklad eller kakaosmör. Man kan även blanda ut lite pulver (t.ex guld) med lite ofärgad alkohol och dutta med pensel på chokladen för att ge fina effekter. När färgen torkar dunstar alkoholen och kvar blir bara pulvret.

Kakaofärg är färdig färgat kakaosmör och dessa värmer man i micron eller över vattenbad tills det är flytande. När färgen har smällt låter man det svalna lite, för är kakaosmöret för varmt rinner det iväg i formarna.
Med kakaofärg kan du måla i pralinformar och andra chokladformar med pensel. Det går även att använda kakaofärger till airbrush.

Med airbrush kan man skapa fina och spännande chokladkreationer. Genom att blanda lite alkohol i pulverfärg med nyanserna guld, silver eller koppar kan man skapa fina effekter på chokladen. Denna blandning kan man antingen airbrusha i polykarbonformarna innan man gjuter praliner eller efteråt direkt på pralinerna.
Det går även airbrusha med kakaofärger och då airbrushar man i chokladformarna för att skapa spännande färgmönster.
Med dessa sprayfärger ifrån PME kan man dekorera choklad, sockerpasta, tårtor och kakor. Man kan använda dem på det mesta. Sprayfärgen ger en fin och jämn yta. Det är ett snabbt och smidigt sätt att piffa till sina chokladkreationer, tårtor och kakor.


candy melts

Candy melts klassas inte som choklad eftersom den inte innehåller kakao. Men den påminner mycket om vitchoklad både i konsistens och smak. Med Candy melts kan man dekorera kakor och tårtor, gjuta färgglada praliner och klubbor eller doppa Cake pops i.
Fördelen med Candy melts jämfört med choklad är att man slipper temperera den, då den blir hård igen när den stelnar och smälter ej i rumstemperatur.

Man kan smälta Candy melts i micro eller över vattenbad. Häll mängden du behöver i en microsäker skål och micra på halv styrka i 30 sekunders intervaller och rör om imellan. Desto mindre Candy melts du micrar desto kortare intervaller mellan omrörningarna. Var försiktig så att du inte bränner massan då den blir grynig och förstörd.

Candy melts blir likt vitchoklad ganska tjock när den är smält och ska man t.ex doppa Cake pops och vill ha en jämn och fin yta, bör man även lägga i några bitar kokosfett när man smälter den. Detta gör att Candy meltsen blir tunnare och mer lättarbetad.