logga1

Dekorera dina tårtor och bakverk

Här hittar du olika recept för att dekorera dina tårtor och bakverk. Gör egen sockerpasta eller skapa vackra spegel tårtor. Jobba med smält socker eller gör egen choklad. Här finns något för alla.

Gör egen choklad
Ingredienser:
En del chokladbönor (skalade & krossade)
En del råsocker (eller farin)

Mixa i cirka 4-10 minuter (beroende på mixer).
Häll ut och temperera den innan du låter massan stelna i den form du önskar.

Modelleringsmassa i Choklad
Ingredienser till chokladmassan:
145g kakaosmör
40g kakao
100g florsocker
60g maizena
55 g glykos

Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser förutom glykosen! Mixa i några minuter.
2. När ingredienserna har blivit till en sammansatt massa rör du ner glykosen och mixa ytterligare någon minut.
3. Ta ut massan på bordet och arbeta ihop det sista med händerna. Gärna med massan i en plastpåse eller med handskar.
4. Nu kan du börja modellera!

Gjuta i socker
Mattias visar hur man på ett enkelt sätt kan gjuta fina saker i socker (isomalt) med hjälp av formar.

Instruktioner:
- Isomalt
- Karamellfärg (alkoholbaserad)
Smält isomaltet, färga därefter med önskad färg och låt koka in.
Låt svalna en aningens innan det hälls ut i önskad form av plast (för att lättare kunna tas loss).

Låt fantasin flöda!

Sockerpasta
Med denna sockerpasta kan du göra dekorationer eller klä din tårta.

1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
30 gram kokosfett
1 dl vit sirap
ca 1 kg florsocker
1 msk solrosolja/rapsolja

Häll gelatin och vatten i en bunke och låt det svälla en stund. Värm sedan över vattenbad tills gelatinet smält. Tillsätt kokosfettet och låt även det smälta. Låt sedan blandningen svalna en stund.
Sikta upp ca 700g florsocker i en bunke. Spara resten av florsockret till knådningen.
Häll i gelantinblandningen i florsockret, tillsätt sirapen och blanda ihop det hela med maskin eller för hand.
 Häll ut degen på en yta du pudrat med florsocker och knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska sockerpastan användas samma dag eller dagen efter att du gjort den så kan du göra degen ganska fast och mättad med florsocker. Ska den däremot sparas i några dagar så håller den sig mer elastisk om du inte gör den lika fast.
Tillsätt oljan mot slutet så degen blir smidig och lättarbetad.
Förvara sockerpastan inlindad i plastfolie eller en plastpåse, huvudsaken är att det blir riktigt lufttätt.
Förvaras i rumstemperatur.
Går att färga med pasta eller gel färger.

Kristyr
Ca 4 dl florsocker
1 äggvita
1 krm ättiksprit

Vispa samman alla ingredienser med hushållsassistent eller elvisp. Man kan få vispa ganska länge då det ska bildas toppar i kristyren när du tar ur vispen. Blir kristyren för lös tillsätt mer florsocker och blir den för hård tillsätt mer äggvita.

Smaksätt och färga (Pastafärg) efter eget tycke.

Socker spets recept



Ingredienser:
125 ml vatten
10 ml tylo pulver
15 ml florsocker
30 ml majs mjöl
2,5 ml äggvitepulver
5 ml flytande glukos
2 ml glycerin

Spegel Tårta (Mirror Cake)
227g vit choklad
2,4dl socker
1,2dl kallt vatten
0,5dl vatten
1,2dl glykossirap
1,2dl kondenserad mjölk sötad
5 tsk pulver gelantin
Valfria Färger

Choklad Spegel Tårta
15g gelantinblad
45g mörk choklad
110g vatten
65g vispgrädde
65g cacao
210g strösocker

Vanilj Marsipan
200 g vatten
400 g socker
1 tahitivaniljstång
600 g skalad mandel

Koka vatten, vanilj och socker till mellan 116° - 120° beroende på mandlarnas konsistens.
Mixa mandeln till ett torrt pulver.

Mixa försiktigt ner sockerblandningen.
Ta ur degen och kavla ut.
Låt svalna

Flowerpaste och Modelleringspasta
5 tsk kallt vatten
2 tsk gelantinpulver
500g siktat florsocker
3 tsk tylo pulver
2 tsk vit sirap
3 tsk olja
1 äggvita




 

Blanda gelantin och vatten, låt stå i 30 min.
Sikta florsocker och tylo pulver och blanda i köksmaskin.
Smält gelantinet och blanda i olja och sirap.
Häll ner blandningen och äggvitan i köksmaskinen och blanda en stund är vit och trådig.
Nu är massan ganska smulig och man får knåda massan en stund på bakbordet för att få den sammanhängande.
Dela upp i mindre bitar och plasta in den väll.
Låt massan vila över natten innan du använder den.